Călători în anul pandemiei 2020

Este foarte posibil ca 2021 să fie anul călătoriilor. Dacă învățăm să trăim și să călătorim cu virușii pe lângă noi. Iar pentru că 2020 a fost un an atipic iar pandemia a apăsat pe frâna vacanțelor noastre, am rămas cu unele neatinse.
Cu toții sperăm să călătorim mai mult la anul. Pentru că anul acesta a însemnat, în mare parte, distanțarea de cei dragi, de locurile în care obișnuiam să petrecem timpul liber. Cei care au apucat să călătorească până la începutul pandemiei, undeva la sfârșit de Februarie sau chiar început de Martie parcă au fost mai indulgenți cu restricțiile de călătorie decât cei care așteptau sărbătorile din primăvară.
Totuși, nu la fel s-a întâmpla cu sosirea verii. Chiar dacă nu s-a ieșit din țară sau nu prea s-a ieșit, în România vacanțele au fost regândite și reorganizate iar oamenii tot au călătorit.

Călători în anul pandemiei

pandemiei


Cum a fost vara lui 2020
Majoritatea celor care au căutat să se elibereze de stres dar să și petreacă timp de calitate cu familia înafara casei au ales ca destinații cursul Dunării, de la un capăt la celălalt, în Deltă și, desigur, litoralul.
Începând cu Iunie 2020 cele mai căutate destinații în apropierea Mării Negre au fost cele din Delta Dunării,Costinești, Vadu sau Gura Portiței(sursa Google Trends 2020). Și nu doar căutate ci chiar suprapopulate. Cel puțin așa au povestit utilizatorii blogului via-romania.
Un alt tip de destinație frecventată asiduu de români au fost zonele cu trasee montane și drumeții. Indiferent de vreme, de grad de dificultate sau de localizare în spațiul țării, atât vârfurile montane cât si defileurile și în special cheile diverselor râuri au fost la mare căutare. Zona Carpaților Meridionali a fost foarte populată iar excursiile de o zi sau de week-end cu drumeții incluse au avut un real succes.
Vorbind de excursii, acestea au fost cele mai des întâlnite ieșiri din casă. S-au căutat foarte mult locurile aflate in apropierea orașelor în care locuiesc. Acolo unde poți să faci o plimbare și pana seara ești înapoi acasă.
Și nu în ultimul rând, locurile izolate. Departe de aglomerație, la munte sau la mare, pe lângă București sau în sătuce idilice aflate în mijlocul țării.
Tipuri de cazări
Și în ceea ce privește cazarea s-au văzut câteva modificări semnificative ale comportamentului consumatorilor de vacanțe. Totul a început odată cu măsurile anti Covid-19. Astfel că,atât proprietarii de cazări cât și beneficiarii au căutat să se asigure de cele mai bune condiții și certificări de siguranță.
În primul rând s-au căutat tipurile de cazare single unit. Adică, pe cât posibil să se închirieze integral o pensiune, cabană sau chiar apartamente. Și care să includă în lista de facilități WiFi-ul, ciubărul sau chiar piscina proprie.
Alte opțiuni au fost campingurile. Cazarea la cort sau în glamping a prins avânt așa de puternic încât, locurile disponibile pe plajele odată sălbatice, au fost aproape de negăsit.
Și, cel de-al treilea trend a fost, iar aici intrăm și în discuția modului de deplasare, închirierea de rulote și auto rulote. Chiar dacă România nu stă la fel de bine ca alte țări cu tradiție în parcurile de camping pentru rulote, unii proprietari de terenuri chiar au reușit să rezolve cererile crescânde.
Transportul

Călători în anul pandemiei

pandemiei


Călătoriile cu transportul in comun au fost, pe cat posibil, evitate de cei care au dorit să ajungă într-un loc de vacanță. Mașina personală a fost un bun necesar în toată această perioadă și nu doar în călătoriile de plăcere.
Pe cât de goale erau drumurile țării în Martie-Mai 2020 și în special vorbim de DN1, cel mai traficat drum național din țară, pe atât de ticsit de mașini a devenit odată cu sosirea verii. Totuși, siguranța a primat și asta a indicat și consumul de carburant care a revenit cumva pe creștere de la începutul anului. Comparativ cu aceeași perioada din 2019 însă, consumul n-au fost nicicând mai departe de plus.( Sursa ZF)
Viitorul apropiat
Pe cât de mult ne bucurăm că românii au redescoperit cu precădere destinațiile locale de vacanță, cu atât mai multă nerăbdare așteptăm următorul sezon din 2021.
Însă, cum anul acesta încă mai are ceva de oferit, căutările pentru destinațiile de iarnă cu pârtii de schi și vile cu șemineu sunt în toi. Iar Blogul blog.via-romania.ro recomandă cu mare drag din topul cazărilor din Bran, Brașov sau chiar Maramureș.
Să avem sărbători cu bine și un 2021 liber la călătorit spre cei dragi sau spre alte destinații inedite.

CITESTE SI 🔰🔰🔰