Reteta de carnati deliciosi ,de la bunica .

  • 2
    Shares

Cârnaţii de casă sunt nelipsiţi de pe masa de Crăciun,indiferent din ce zona a tari esti. Uita de magazine si preparati singur cârnați delicioși urmând acesta reţeta tradiţionala . Secretul cârnaţilor de porc constă în ingredientele de calitate, proporţiile corecte, maţele potrivite şi uscarea/afumarea lor corespunzătoare.

Procentu este de 80% carne macră si 20%  carne grasă .

Reteta de carnati

Cea mai buna reteta de carnati se face cu amestec de vita sau oaie .

La 5 Kg de compozitie din care 4 porc se adauga un kilogram si vita sau oaie .

  • La 5 kg se pune 5-6 capatani usturoi curatat si zdrobit
  • 1 lingura de sare,
  • jumatate de lingura de piper alb ( este mai aromat  )
  • o lingura de boia dulce
  • cimbru maruntit dupa gust
  • 2 lingurite de coriandru praf ( inainte de toate pune mana si miroase-l deoarece nu toata lumea se impaca cu coriandrul, cu toate ca acesta este un agent de conservare ideal pentru adeptii naturismului )
Reteta de carnati

Aceasta reteta de carnati este o reteta veche din strabuni dar in functie de gusturile tale tu poti varia cantitatile. Acum vine partea cu muncitul. Te apuci de framantat si nu te opresti decat atunci cand ti se pare ca s-a albit amestecul si ca totul este uniform. Acum de ce sa te mint, la partea asta totul tine de mana si de cat de obisnuit esti cu chestia asta, dar nu-ti fa probleme, bazeaza-te pe intuitie si totul va fi bine.

Matele trebuie lasate la desarat in apa rece cam 12 ore, la frigider. Le scoti din apa aia si le limpezesti bine in 2-3 ape si le verifici bine sa fie ok . Pe urma ai nevoie de o masina de tocat carne sau un robot care sa aiba o palnie de aia de carnati. Treci la suflat in mate pentru a putea intra fara niciun risc pe tulumba. Pe masura ce amestecul avanseaza in mat isi trage singur cat mat are nevoie dar sa fii atent pentru ca din cand in cand mai trebuie ajutat.  Spor la treaba. Vezi sa nu legi carnatii.Ii faci cam egali intre ei si ii rasucesti unde vrei sa-i separi.

Carnatii ii intinzi ca pe rufe la uscat si-i lasi 10 ore inr-un loc rece sa se odihneasca. Pe urma la fum cu ei. Printre esentele de lemn folosite pentru fum se numara cel de cires, visin si mar unele sa fie , umede etc. Astea fac mai mult fum, nu ard cu flacără! Sursa de fum trebuie să fie la distanță suficient de mare pentru ca fumul să nu prăjească carnea . Atentie nu folosiți rumeguș vechi, care are posibil mucegai .

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *