Rezervatia naturala Laleaua Pestrita din Orheiu Bistritei.

Există destinații în România care, prin frumusețea și unicitatea lor, merită explorate cu prioritate, mai ales în această perioadă a anului.

Printre aceste comori ascunse se numără și Rezervația Naturală de la Orheiul Bistriței, situată pe șesul Văii Budacului. Este un loc de o frumusețe rară, unde timpul pare să se oprească pentru a-ți oferi șansa de a te reconecta cu natura.

Aventura ta către frumusețile naturale începe aici, la doar 10 km sud-est de Bistrița, pe DJ173, în drum spre pitorescul sat Budacu de Sus. În călătoria ta spre rezervația naturală unde laleaua pestriță își găsește adăpostul, vei părăsi satului Orheiu Bistriței.

rezervația naturală

rezervația naturală
rezervația naturală
Rezervatia naturala Laleaua Pestrita din Orheiu Bistritei. 10

Pe partea stanga, la o distanță de câteva sute de metri, vei observa Pădurea din Șes, cu o pensiune izolată păzind marginea ei.

rezervația naturală

PSX 20240306 095923 edited

În inima unei păduri de stejari, în acest sanctuar natural, își face loc una dintre cele mai delicate și fascinante flori – Laleaua pestriță. Prezența ei în această rezervație nu doar că adaugă culoare și viață peisajului, dar subliniază și importanța conservării acestor habitate naturale rare. Vizita aici nu este doar o oportunitate de a admira frumusețea lalelelor pestrițe, ci și un moment de a aprecia eforturile de conservare ce ajută la protejarea biodiversității și a patrimoniului natural al României.

Laleaua pestriță își anunță prezența în peisajul natural în perioada primăverii, începând din luna aprilie și până în mai. Momentul înfloririi acestei flori delicate depinde în mare măsură de condițiile meteorologice specifice anului respectiv.

rezervația naturală

rezervația naturală
sursa foto Gavrila Albert
rezervația naturală
sursa foto Gavrila Albert

Primăvara transformă acest loc într-un adevărat teatru natural, unde brândușele joacă rolul principal, răsărind prin frunziș pentru a deschide un spectacol de neuitat. Acest mic colț de rai devine o scenă vie, unde natura se exprimă în cele mai vibrante culori și forme. Spectacolul culminează cu apariția lalelelor pestrițe, semn că primăvara și-a atins apogeul în acest sanctuar natural. Acest ciclu anual nu este doar o demonstrație a frumuseții naturale, ci și un moment de reflecție asupra ciclicității și reînnoirii în natură.

P1310145 edited
rezervația naturală
P1310149 edited
rezervația naturală
Rezervatia naturala Laleaua Pestrita din Orheiu Bistritei. 11

Laleaua pestriță, cunoscută și sub numele de floarea de șah datorită desenului său unic, picățelelor ce o împodobesc, își trăiește efemeritatea pe pământ timp de aproximativ zece zile. În această scurtă perioadă, devine vedeta necontestată a Rezervației din Orheiu Bistriței. Fragila sa existență, împreună cu raritatea locurilor unde poate fi întâlnită în România, au adus-o în pragul dispariției.. Este esențial să conștientizăm că această plantă este protejată prin lege, fiind strict interzis să fie ruptă sau călcată. Admirarea și fotografierea ei sunt singurele interacțiuni permise, un mic tribut pe care îl putem plăti pentru a ne bucura de frumusețea și unicitatea sa, totodată respectând natura și eforturile de conservare.

Vă recomandăm să citiţi şi: