Tradiţiile şi obiceiurile,romanesti unice in lume,dar putini le cunosc

Tradiţiile şi obiceiurile din România sun pastrate din moși stră moși si de care ar trebui să ținem cont,si sa le pastram in continuare.Ioan Paulencu spunea : Un popor care îşi uită tradiţiile este pe pierzanie.

Tradiţiile şi obiceiurile romanesti :

obiceiurile
  • Se spune ca pentru a avea sănătate trebuie să mâncăm mere dar si un bostan pregatit in lerul sobei în ajunul Crăciunului.Din acest motiv pe masa de Crăciun se gasesc mereu,printre celelalte bunatati si mere.
  • Unul dintre obiceiurile principale ale Crăciunului este colindatul. Potrivit tradițiilor populare, în ajunul Crăciunului, pe înserat, copii merg la colindat pentru a vesti Nașterea Domnului Iisus Hristos
  • În seara de Ajun,se matura pragul casei, pentru a avea noroc în anul ce urmează.
  • Un alt obicei se practica în noaptea de Crăciun cand se spune să NU deschidem ușa străinilor ,pentru că ne va zbura norocul din casă.
  • Impodobirea bradului trebuie sa se realizeze în seara de Ajun, pe 24 decembrie (nu cu o luna inainte).Un obicei vechi ne spune sa impodobim bradul si cu un săculeţ mic, ce contine boabe de fasole albă,insemnand puritatea sufletului.
  • Aducerea unei crenguţe de vâsc în casă. Aceasta este aducătoare de noroc, belşug,in noul an care urmeaza.
  • La miezul nopţii dintre ziua de Ajun şi cea de Crăciun, se crede că cerurile se deschid.Aceasta minune nu poate fi vazuta decat de oamenii credinciosi si buni la sufle
  • In Bucovina exista obiceiul conform caruia pe masa de Ajun se pune doar grau fiert.
  • In dimineata de Crăciun,, femeile pun un banut si o nuca in apa in care se spală pentru a fi frumoase si bogate.
  • Aduce ghinion sa porti pantofi noi de Craciun.
  • O traditie veche spune că, pentru a fi protejat de deochi si de farmece, se pun in cele patru colturi ale mesei usturoi si seminte de mac.
  • În ziua de ajunul Crăciunului, până a nu răsări soarele, să pui mâna pe coasă, secure, furcă, topor, ca să-ţi fie drag să munceşti cu ele peste vară
  • Gospodinele trebuie să fiarbă pentru masa de Ajun mai toate felurile de bucate, pentru a le avea și în anul următor.
  • O altă tradiţie este recuperarea tuturor bunurilor împrumutate de-a lungul anului. 

CITESTE SI: