Singurul sat circular din România

Charlottenburg sau Șarlota este singurul sat din țară de acest fel. Face parte din comuna Bogda, județul Timiș

Este singura localitate de formă circulară din România, motiv pentru care a fost inclusă în Lista Monumentelor Istorice.

Zona farmeca, in primul rand, prin climatul bland si relieful piemontan cu pante line, ogoare, pasuni grase si paduri de foioase – un spatiu rural specific european.

sat
sursa Charlottenburg facebook


Cu un diametru impresionant de 210 metri, acest sat se remarcă prin simetria sa perfectă.

Inițial, în centrul localității se afla o plantatie de duzi, iar în mijlocul ei se găsea o fântână. Ulterior, copacii au fost tăiați, iar în anul 1876, în locul lor a fost construită biserica actuală.

Datorită construcției sale unice, putem spune că toți locuitorii trăiesc practic în centrul său!

O poveste locală spune că în timpul sau după Primul Război Mondial, un avion biplan a aterizat pe un câmp din apropierea satului. Pilotul german a fost atras de forma circulară a satului și a dorit să coboare pentru a cunoaște oamenii care trăiau într-un loc atât de frumos.

În prezent, în sat mai locuiește doar o singură persoană: Peter Trimper, în vârstă de 78 de ani. El este istoricul satului, profesorul, harnicul, cântărețul, omul care știe totul. Este singurul german care se ocupă de cimitir, de curățenie și cositul ierbii. Slujește ca și cântăreț la biserica catolică și are grijă de îngrijirea lăcașului de cult, care este folosit și de ortodocșii din satele învecinate. El este singurul păstrător al istoriei locale, deținând cărți și însemnări vechi.

De aceea, poate reprezenta ultima șansă să vizităm acest loc și să ascultăm poveștile singurului șvab din Charlottenburg.

Majoritatea caselor locuite de urmașii coloniștilor au fost renovate sau transformate în case de vacanță. Cu toate acestea, în sat, turiștii nu au la dispoziție locuri de cazare special amenajate.

CITESTE SI ???

agropensiune alba animale animale de companie apuseni ARISENI bihor bran brasov Bucovina bucuresti cazare Brasov cazare hunedoara cazare in natura cazare la munte cazare maramures ciubar cluj colibita copii harghita hunedoara lac maramures moldova munte mures natura neamt piscina porumbacu de sus praid sauna sibiu sovata SPA straja suceava tichete toplita traditional Transalpina transfagarasan valcea Vatra Dornei