Cel mai mare parc cu mori de apă din România

Cel mai mare parc cu mori de apă il gasesti la 13 kilometri de Bozovici şi la 46 de kilometri de Anina. Pe un drum acceptabil în mare parte la poalele Munţilor Almăjului din Banatul Montan, localitatea Eftimie Murgu .

mori de apă

La sfârşitul anilor 1800, în zonă funcţionau 51 de mori de apă,in prezent sunt doar 22 mai exact. Morile sunt perfect funcţionale, iar satenii încă macină grâul ori porumbul aici. O asemenea moară, poate macina in jur de 150 kg de boabe în 24 de ore, si este folosita pe rand de câte 15-25 de familii din sat.

Localnicii se mândresc cu făina ieşită din morile lor: se pare că ea are un gust deosebit, pentru că roţile mişcate de apă macină încet, spre deosebire de cele acţionate electric, a căror viteză este mai mare si calitatea faini este mult mai diferita.

Cel mai mare parc

mori de apă
Cel mai mare parc cu mori de apă din România 6

Primele 9 mori nu sunt foarte apropiate unele de altele, insa celălalte aflate în comună, au locatia mai apropiata . Ce este şi mai interesant la morile de apă este că şi-au păstrat proiectul. S-au schimat in mica masura doar , unele piese, ca jgheaburi sau roţi, au fost înlocuite cu unele moderne, însă a fost păstrată structura originală.

Cel mai mare parc
mori de apă
Cel mai mare parc cu mori de apă din România 7
GRUP VACANTE
Cel mai mare parc cu mori de apă din România 8

Pe vremuri era loc de adunare pentru inteleptii satului care se adunau sa ia cele mai importante decizii pentru comunitate. Cele două izvoare ale Rudaricii își au originea în Munții Svinecea. Dupa unirea celor două izvoare, Rudarica Mare și rudarica Mică.Înainte de a intra în sat, râul străbate faimoasele sale chei, împodobite de o parte și de alta de păduricii de liliac sălbatic pe care primavara îl face să-ți topească simțul olfactiv. Cheile sunt dominate de stânci uriașe și abrupte, două dintre ele având înfațisare omenească, iar localnicii le-au numit Adam și Eva.


Dca esti in zona este obligatoriu sa vizitezi si cascada Bigar printre cele mai renumite si vizitate de la noi din tara .
Screenshot 673 1024x481 1
Cel mai mare parc cu mori de apă din România 9

Te astept cu drag si in comunitatea noastra de pe facebook VACANTE PRIN ROMANIA

agropensiune alba animale animale de companie apuseni ARGES ARISENI bihor bran brasov Bucovina bucuresti cazare Brasov cazare cluj cazare in natura cazare la munte cazare maramures ciubar cluj colibita copii covasna harghita hunedoara lac loc de joaca maramures moeciu moldova munte mures natura neamt piscina porumbacu de sus praid sauna sibiu sovata SPA suceava toplita Transalpina valcea Vatra Dornei

Add Comment